Hur ska man undervisa?


Ett fält inom pedagogik som vuxit på senare år är forskning kring lärares förhållningssätt till undervisning (conceptions of teaching). Det är ofta klassisk fenomenografisk forskning som försöker beskriva hur lärare ser på undervisning och vilka effekter deras förhållningssätt får för elevernas lärande.

Det finns ett antal studier på detta tema. Den mest kända är kanske Gow och Kembers ”Conceptions of teaching and their relationship to student learning” publicerad i British Journal of Educational Psychology, 1993. Som tur är finns det, för den vetgirige, en australiensisk studie och en kinesisk studie tillgänglig på Internet.

De olika studierna skiljer sig emellertid lite åt. I huvudsak så pekar de på en distinktion mellan å ena sidan ett lärarförhållningssätt som går ut på att stoff och lärarens kunskapsförmedlande roll är det viktigaste. Och å andra sidan ett lärarförhållningssätt som betraktar elevens lärandeaktiviteter och utveckling som det viktigaste i en undervisningssituation.

Vissa av er som läser det här kommer säkert ihåg hur det för en tid sedan talades om ”eleven i centrum”, en fras som många retade sig på och som ibland användes som vapen mot s.k. förändringsobenägna lärare. Det som glömdes bort (i all hast) var förstås att förhållningssätt (conceptions of teaching) är kontextberoende. Så om skolan samtidigt vill ha stora klasser, prov som ger ”entydiga” besked om betygsläget och 45-60 minuter långa lektioner – så ska man inte bli förvånad om stoff och föreläsning hamnar i centrum.

Det som dock är mer intressant än distinktionen mellan stoff- och lärarcentrerad undervisning visavi lärande- och elevcentrerad undervisning är att lärarnas förhållningssätt genomsyrar hur undervisningen bedrivs, vilket i sin tur får betydande effekter på hur utfallet av lärandet ser ut…

Stoff- och lärarcentrerad undervisning styr mot ytlärande, medan lärande- och elevcentrerad styr mot djuplärande. Detta blir förstås avgörande då så många av målen i dagens skola talar om förståelse och så få talar om utantillkunskaper.

1 kommentar

Under Empiriska studier, Lärande, Undervisning

Ett svar till “Hur ska man undervisa?

  1. Ping: 359 grader « Babels torn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s