Aktivt lärarskap


Thomas Gordon är kanske mest känd för sina böcker om aktivt föräldraskap som fick ganska stor spridning under 70-talet. Hans främsta bidrag till pedagogiken rör lärarrollen. Han utgår från den terapeutiska relation som man ska sträva efter mellan terapeut och klient, men resonemanget har förstås bäring på både föräldraroll och lärarroll. Gordon är inspirerad av Carl Rogers, också psykolog, som i sin terapi fokuserade på människors upplevelser.

Gordon hävdar att terapeuten, föräldern och läraren ska sträva efter att skapa en miljö och en relation som kännetecknas av ”äkthet, acceptans och empati”. Detta innebär att lärare (o.s.v) aldrig får förställa sig och visa upp ett falskt yttre, t.ex. säga att hon gillar något som eleven säger eller gör, när så egentligen inte är fallet. För att kunna vara äkta måste läraren ha gjort upp med sina sociala stereotypier om hur människor ska vara mot varandra och vad man får säga och inte säga.

När det gäller acceptans så handlar detta om ett förhållningssätt som läraren ska ha till sin elev. Det handlar om att visa (och känna) en ovillkorlig positiv aktning för eleven. Acceptans innebär att man accepterar och har en positiv inställning till en människa såsom hon är. Man kan visa acceptans genom att hälsa, ta i hand eller använda ett vänligt tonläge, eller kanske genom att skratta åt skämt eller på andra sätt visa ett personligt intresse för eleven.

Empati är inte sympati. Empati är att kunna läsa av känslor och tankar och sätta sig i någons position, att se situationen ur någon annans perspektiv. Sympati, menar Rogers, är att gripas av klientens känslor och lida med den andre. Detta är inte så bra menar Rogers, utan man ska däremot kunna återge eller spegla de känslor och tankar som klienten ger uttryck för. Både i terapeutiska sammanhang och i skolan är det, efter vad det verkar, skillnad mellan att känna vad eleven känner – och förstå vad hon känner.

Källa

Christer Stensmo, Ledarstilar i klassrummet (2000), Studentlitteratur

3 kommentarer

Under Lärande, Teoribildning

3 svar till “Aktivt lärarskap

  1. Ping: Prov - fel väg? « Babels torn

  2. Instämmer – empati är inte synonymt med sympati. Vi kan känna empati utan att sympatisera med vederbörande.

    Skrev nyss själv om prevention inom skolan http://blogg.hogberg.org/

    Slå gärna ett öga.

    /M. 🙂

  3. Ping: Ledarskap i klassrummet « Babels torn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s