Mer kritik av lärstilar


Jag skrev för en tid sedan om bristerna i lärstilsteorierna. Jag hävdade till och med att lärstilsteorierna är en bluff. Läs mer här.  Idag hittade jag en youtube-film som formulerar kritiken på ett illustrativt sätt. Mycket nöje! 🙂

4 kommentarer

Under Kritik, Lärande, Skola, Undervisning

4 svar till “Mer kritik av lärstilar

 1. Glad att jag hittade Daniel Willinghams kritik av lärstilar. I min kommun finns en övertro på lärstilar.

  • babelstorn

   Intressant. Jag ska medge att jag också blev rätt såld på konceptet i början. Det kändes som ett mycket mer dynamiskt sätt att se, än det ganska fyrkantiga IQ-begreppet (som jag inte tyckte gav mig några idéer om hur man skulle kunna förbättra/förändra undervisningen).

   Men, efter att ha läst Gardner och funderat fram och tillbaka hamnade jag i att jag undrade hur det egentligen fungerade i praktiken. Detta fick mig att titta på den empiriska evidensen och lite av kritiken och då fick jag mig en tankeställare.

   Jag har under de senaste åren tittat närmare på empirisk forskning och argumenterat för en evidensbaserad pedagogik, men ibland undrar jag om vetenskapliga teorier hjälper oss lärare…

   Det räcker ju inte att man som lärare känner till de bevisade vetenskapliga teorierna, man måste också behärska hantverket, vilket inte riktigt är samma sak.

   Paradoxalt nog förefaller det vara så att en lärare kan behärska hantverket utan att känna till de vetenskapliga teorierna, och vice versa.

   Lustigt nog var jag verksam på Tyresö gymnasium när jag kom i kontakt med dessa teorier för första gången. 🙂

 2. Visst ska en lärare variera sin undervisning men faktorer som motivation mening, sammanhang, förkunskaper och sociala faktorer spelar så mycket större roll . Det är otäckt med den här alltmer instrumentella och individbaserade synen på undervisning.
  De välanpassade studiemotiverade eleverna gynnas men även de presterar bättre med en hehetssyn på undervisningssituationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s