Datorn och pedagogiken


Don’t be too proud of this technological terror you’ve constructed. The ability to destroy a planet is insignificant next to the power of the Force.

Jag läste just den här bloggen. Det jag läste fick mig att tänka över mina egna erfarenheter med att använda datorer i undervisning. Jag har gjort det i lite olika sammanhang genom åren med både ungdomar och vuxna. Mitt senaste projekt är ju just en webbplats för att stötta mina elevers lärande. Och: ja, alla mina elever har en bärbar dator. 🙂

Men. Datorn är lika lite ett universalmedel som någonting annat av de många saker som sagts skulle revolutionera skolan. Oavsett om vi talar om PBL, aktivitetspedagogik, lärande bedömning, reflection-on-practice, humanistisk pedagogik eller grupparbete (listan kan göras myyyycket längre).

Istället så visar datorn för mig, som aldrig förr, att läraren behövs. För om man ska få till autonomi och intresse hos eleverna behövs en människa bakom utbildningen, någon som bryr sig om vad eleverna gör och vad de lär sig. Någon som funderar över hur intresse och motivation blir till, hur elever lär sig och hur man kan bedriva undervisning med och mot förutsättningarna. (Mer om detta här.)

Det jag försöker säga har sagt förut, av Lewin exempelvis, men också av andra: Det tarvas idéer. En lärare, en svart tavla, en OH-projektor, en video räcker liksom inte riktigt. Det behövs, jag säger det igen, idéer om hur man kan nå fram och skapa så bra förusättningar för lärande som möjligt.

Jag vet inte om jag är pessimist eller optimist när jag säger att jag inte tror att dessa idéer någonsin kan vara slutgiltiga och färdiga. Den sista visdomen om pedagogik kommer helt enkelt aldrig att se dagens ljus. Det är kanske det som gör det så intressant. Materien rör sig. Lärare måste om och om igen ifrågasätta sina utgångspunkter, och om och om igen fråga sig vad som kan vara roligt, spännande, nödvändigt, instruktivt, etc.

När jag tänkte allt det här mindes jag så Darth Vader. 😀

3 kommentarer

Under Humor, IT, Lärande, Skola, Undervisning

3 svar till “Datorn och pedagogiken

 1. Intressant – och extra spännande när jag läser i ljuset av reaktionerna på den nya lärarutbildningsutredningen som upphöjer IT till ”ett övergripande perspektiv”.

  Se t.ex. KK-stiftelsen:
  http://www.kks.se/templates/ArticlePage.aspx?id=14718

  En del av den här teknikentusiasmen skrämmer mig – särskilt när den paras med uppenbart reaktionär kunskaps- och människosyn. Det finns något missionerande i synen på teknik som jag tror att det har blivit svårt att prata om sådana här frågor på ett värdigt sätt. Du drar i en viktig tråd och jag vill gärna föra den vidare.

  Jag länkar!

 2. Ping: En eldsjäls bekännelser « Tysta tankar

 3. Jag gillar din sista mening. Det är så sant som du skriver. Anne-Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s