Brittisk skolutvärdering


Den största utredningen av det brittiska skolsystemet på 40 år har just kommit ut. (Läs om den här, här och här). Den slår fast att Labours utbildningspolitik helt slagit slint. Man är särskilt kritisk mot de negativa effekter som tidig skolstart haft; men också starkt kritiska till den statliga detaljstyrningen av undervisningen – att man inte låter lärarna avgöra hur undervisningen ska läggas upp; man avfärdar också de nationella proven (SATs) som blivit för många och som kommit att styra undervisningen på ett oönskat vis. Utöver detta slår man också ned på de officiella listor av hur framgångsrika skolorna är, som upprättats.

Jag funderar lite på Sverige i jämförelse med Storbrittanien. Och även om våra barn börjar skolan senare än vad deras gör så finns det saker att fundera över.

Jag tänker på att i Sverige:

 • Börjar skolan nu vid sex års ålder.
 • Finns fler nationella prov än någonsin.
 • Förbereder Skolverket nya kursplaner som kommer att styra innehållet i utbildningen mer detaljerat än som varit fallet på 15 år.
 • Utvärderas skolor efter resultat och listor om vilka skolor som har högst betyg är hett nyhetsstoff.
 • Stryks estetisk verksamhet ur de flesta gymnasieprogram från 2011.

Finns det även i Sverige tendenser som går rakt emot rönen i den brittiska studien, eller är vår situation och vår utvecklingsbana helt olik deras?

Jag påminns också, när jag sitter här och skriver, om en föreläsning av Ken Robinson där han drar en lans för mer estetisk verksamhet i skolan.

6 kommentarer

Under Debatt, Empiriska studier, Humor, Skola, Utbildning

6 svar till “Brittisk skolutvärdering

 1. Ping: Se in i framtiden Björklund « Christermagister

 2. Kul att du fortfarande blänker till lite då och då! 🙂

 3. babelstorn

  Ja, jo… inspirationen kommer och går. 🙂

  Sedan har jag ju inte tiden. Lärarjobbet tar ju sin tribut, hehe.

 4. Svante

  Men alltså, om man kollar på en av artiklarna i Guardian så är det ju inte så att man vill avskaffa nationella prov:

  ”Sats should be scrapped and replaced with new tests marked by teachers to inform them and parents of a child’s progress. But they should not be used to measure their school’s success in league tables or feed into national statistics to judge the progress of government policies. Instead, a sample of children in every school should sit a separate test to gauge progress, but this should be in a wider range of subjects than the three Rs, to encourage schools to teach more broadly.”

  • babelstorn

   Hmm. ”Avfärdar” som jag skriver ovan kanske är väl starkt ordval. Men om man refererar till undersökningen som starkt kritisk till Sats utformning och inriktning så stämmer det kanske lite bättre?

   Det britterna har märkt är väl att deras prov styr in lärandet mot förmycket av ”plugga för provet” istället för ”lära för livet”. Det förra är i mitt tycke ganska oönskvärt, medan det senare är i högsta grad önskvärt.

   Ditt citat pekar också på lärarens betydelse. Britternas utvärdering verkar ju peka på att man måste lämna över mer ansvar och befogenheter till lärarna i klassrummet. Det förefaller inte som man framgångsrikt kan styra skolan med prov på det sätt som gjorts. Detta kan eventuellt informera oss i Sverige… Men man får kanske ifrågasätta den ekologiska relevansen av studier om Storbrittanien för förhållanden i Sverige. 🙂

 5. Tack för den filmen! Har tittat på flera föreläsningar på TED men inte denna. Är själv språklärare på högstadiet och har nu satt upp fäljande citat i mitt klassrum och mitt arbetsrum:
  ”If you’re not prepared to be wrong you’ll never come up with anything original.”
  AMEN Ken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s