Washback och webfolios


Som jag varit inne på tidigare så påverkar prov eleverna och deras lärande. Examinationens form kan också (lustigt nog) komma att påverka läraren. Denna effekt som prov har på lärare, elever och skolor brukar kallas ”washback” eller ”washback effect” (t.ex. Messick, 1996) eller ”backwash effect” (t.ex. Watkins, et al.). Ordet försöker fånga den förändring i agerande som ett prov ger upphov till hos skolans aktörer (lärare och elever).

Washback kan vara av olika slag. Ibland handlar det om att elever börjar plugga för provet, eller att lärarna börjar drilla för provet. Detta kan vara olämpligt om provet bara mäter och tar hänsyn till en del (eller smala delar) av utbildningsmålen.  (Man snävar så att säga in lärandet mot mätställena istället för att sträva mot de egentliga målen.)

Washback kan förstås också vara helt rätt och riktigt, om provet mäter utbildningsmålen i sin helhet. Då handlar det dock sällan om standardiserade prov och tester, som ju oftast är en form av stickprovsundersökning, utan mer om breda bedömningsinstrument som lärandeportföljer, eller så kallade ”webfolios” (eller e-portfolios).

Den effekt som nationella prov och liknande får på elever och lärare har studerats en del och man har funnit både positiva och negativa reaktioner på denna typ av standardprov. Utöver effekter på lärare, elever och skolor har också standardiserade prov effekter på läromedel som har en tendens att anpassas till provens uppläggning. Intressant nog har också washback-fenomenet utsatts för en del kritik och vissa pekar på brister i det empiriska underlaget och vill se ytterligare forskning.

Webfolios

Mer info och länkar om webfolios. Några exempel på webfolios finner du här.

1 kommentar

Under Empiriska studier, IT, Lärande, Motivation, Skola, Undervisning, Utbildning

Ett svar till “Washback och webfolios

  1. Ping: Allt som är fast förflyktigas… « Babels torn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s