De starkas skola


Väl formar den starke med svärdet sin värld. Så börjar Tegnér dikten Det eviga. Han kommer till slutsatsen att den starkes värld egentligen inte håller i längden och att framtiden ligger i sanningen.

I dagarna avslöjades Dagens Nyheter ett brev från Jensen om att deras skola ”inte är för alla”. Regeringen svarade med kritik: i Sverige har vi en skola för alla. Jensen stoltserar med att de gått från en skola för de som inte har privilegier till en skola för de som har dem. Villaområdenas barn och ungdomar är mer värda än hyreshusens. Svart på vitt. Utan skam säger Jensen de är en skola för de starka. Ansvarigt statsråd säger Jensen vill ha lätta elever för att slippa kostnader för stöd och hjälp, så skolans pengar kan bli ägaren Håkan Jensens pengar.

När jag googlar på Jensen och tittar på bilderna i flödet så förstår jag mer.

I bilden så säger eleven att på Jensen ”kommer du inte ha nån lärare som daltar runt dig”. Det låter bra. Dalt är inte kul. Men att Jensen valt just den bilden, det citatet. Är det ett sätt att friskriva sig? Är det varningstexten på cigarettpaketet? Här får du inte hjälp?

I bildflödet får man en bild av de elever Jensen vill visa upp. De som går hos dem, skolan som inte är för alla.

Jag skrattar till när jag ser ännu en bild från de starkas skola. Den är på en tårta.

Enligt före detta Jensenlärare som jag talat med så bjuder Jensen på tårta när eleverna är missnöjda. Låt folket äta tårta, sa Marie Antoinette. Ja, så att de inte klagar så högljutt.

Att Jensenskolan vänder sig till de få erkänner de alltså numer själva. Men kanske gick det att lista ut innan? Skolans sigill är full av styrkans, framtidens och historiens symboler. En bågskytt som skjuter mot stjärnorna. Att skolan grundades 1996 får vi också veta. Det mäktiga språnget mot framtiden och historiens vingslag. Även om 1996 inte är riktigt lika vördnadsbjudande som 1896, så är ju 24 år ändå nåt att peka på bland alla popup-friskolor?

När SVT avslöjar att Jensen ligger i topp när det gäller avvikelser från nationella prov, att de sätter några av Sveriges snällaste betyg säger Jensen inget är fel. Även om eleverna i SVT:s intervju medger att det är lite för lätt att få bra betyg hos Jensen. Det ska inte daltas, men tårta och snällbetyg ska eleven ha.

Sanningen får inte komma fram. Men nu gjorde den det. Jensen är inte en skola för alla. Det är en gräddfil för villastadens unga till utbildningsplatser på universitet utan ansträngning. Det ironiska är att Tegnér hade fel. De starka vinner. Och sanningen glöms bort.

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s