Dålig stil


Jag får höra om nya tidningen bulletin.nu och läser först ”Folk har inte glömt Vänsterns vuvuzuelor”. Där går tidningen till angrepp mot en insamling Vänsterpartiet ska ha startat. Vänsterpartiet säger sig vilja ”ta matchen med högermedia” skriver tidningen. Dit ska tydligen bulletin.nu höra.

Jag blir nyfiken och kastar mig över tidningen och jag läser med stort intresse Per Gudmundssons artikel om Stockholms blodbad och Paulina Neuding om att hon vill ha ett mer ”evidensdrivet offentligt samtal” i sin artikel ”Detta är Bulletin – Sveriges nya dagstidning”, som presenterar tidningen och dess syfte.

Eftersom blodbad och evidens kommer upp såhär tidigt i tidningens skriverier så kanske det inte är konstigt att det första som slår mig med tidningen är dess val av typografi:

För är det inte faktum att det är ett tämligen iögonfallande val av typsnitt för en tidning? Gotisk stil? Frakturstil? Folk har inte glömt Vänsterns vuvuzuelor, skriver tidningen, men tidningens journalister tycks ha glömt Der Stürmer och Wiking, den nordiska SS-divisonen. Frakturstilens popularitet i nazipropagandan måste också fallit helt ur minne:Dessvärre är det inte nog med att de på Bulletin har glömt nazismens historia. De verkar dessutom ha dålig koll på hårdrock, ett viktigt fält inom modern journalistik. För de har också missat att frakturstilen blivit rätt stilbildande bland, ska vi kalla dem ”fosterländska”, rockband som Sabaton med fina live-plattor som ”Swedish Empire”. Och de tycks också missat Ultima Thule, som inte är lika bra musikaliskt som Sabaton, men som är kända för så kallad Vit makt-musik.

Men allt detta är förstås inget som Bulletin avser eller inser. De ser inte parallellen. Det inser jag ju. Det är förstås inte alls meningen. Jag inbillar mig. Och Sabatons S ser ju inte alls ut som frakturstilens 𝔖𝔞𝔟𝔞𝔱𝔬𝔫, så det kan det ju inte alls vara fråga om frakturstil det där. Man har inte velat väcka de associationerna. Så dumt av mig.

Kanske är de på tidningen istället pålästa om att Hitler själv inte gillade frakturstil? Eller så vet de med sig att Berliner Zeitung har frakturstil? Och då blir det ju ok. Det här är förstås bara det inbillade högerspöke som vänstertokar får för sig i sina rödvinsrus. De inbillar sig bara att det finns en likhet och att det skulle ha nån betydelse. Men i själva verket är allt en ren tillfällighet och betyder ingenting alls.

Avslutningsvis måste jag medge att jag blir lite imponerad för det tycks som tidningen lyckats skapa ett riktigt bra click-bait, i typografisk form. Helt oavsiktligt. Men som gammal typografisk nörd måste jag på ren evidens-grund påminna om att frakturstil har låg läsbarhet. Det är en dålig stil. Det vet alla.

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s